Paardensportcentrum Sleen
Zetelveenweg 1a
7841 BP Sleen
T: 0591-367499
E: paardensportcentrumsleen@gmail.com
facebook
  • De paarden in de wei
  • Ponyvoetbal
  • Ponykamp
  • Springen
  • Les op de springpiste
  • De weide
  • Paardensportcentrum Sleen

Stichting Veilige Paardensport

Om de veiligheid in de paardensport te waarborgen heeft de FNRS (Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra), de KNHS (Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie) en de Stichting Recreatie Ruiter (SRR) samen met VeiligheidNL, de Stichting Veilige Paardensport (SVP) opgericht. 

In 2002 is gestart met het invoeren van het veiligheidscertificaat. Het veiligheidscertificaat is in eerste instantie ontwikkeld als certificaat voor maneges. Inmiddels heeft het zich ontwikkeld tot een certificaat voor alle hippische accommodaties zoals maneges, verenigingen, menaccommodaties, pension- en africhtingsstallen, handelsstallen, fokkerijen, stoeterijen, enz. Op dit moment zijn er ruim 1100 hippische accommodaties in Nederland met het veiligheidscertificaat. Het aantal zal naar verwachting toenemen. De Stichting Veilige Paardensport heeft geen winstoogmerk. De kosten die worden gemaakt, onder meer in verband met de keuringen, worden doorberekend aan de accommodatiehouders. 

Het veiligheidscertificaat garandeert de consument dat een accommodatie voldoet aan bepaalde basiseisen voor een veilige beoefening van de paardensport. Het certificaat stelt eisen aan bouwtechnische aspecten van een accommodatie, zoals hoogte van de rijbaan en breedte van de in- en doorgangen. Andere voorbeelden van de eisen zijn verplichting van het rijden met een veiligheidshelm, gediplomeerde instructeurs, harnachement onderhoud, het hebben van een vlucht- en calamiteitenplan en afgeschermde stap- en traingsmolens.

De inspecteurs van de Stichting Veilige Paardensport worden ingeschakeld bij het keuren van hippische accommodaties in verband met toekenning of verlenging van het veiligheidscertificaat. Tijdens de keuring wordt vastgesteld of de accommodatie nog voldoet aan de eisen zoals vermeld in het handboek Veilig Paardrijden.

 

 

 

 

Veiligheidscertificaat